Turuxin historiaa

Kirjoitamme tänne Turuxin historiaa, toivottavasti sitä mukaa kuin sitä teemme :-)

Ennen Turuxia

Vuoden 2002 lopussa pieni ryhmä Turkulaisia Linux-käyttäjiä alkoi tavata toisiaan satunnaisesti. Vuoden 2003 huhtikuussa, 23. päivänä tarkalleen ottaen, VSTKY järjesti avoimen lähdekoodin teemaillan, jonka jälkeisissä keskusteluissa tuli ilmi tarve järjestäytyneemmälle paikalliselle käyttäjäryhmälle.

Turuxin alkuaskeleet eli Turkuusesta Turuxiin

Linux-Aktivaattori kutsui koolle Turkulaisia Linux-käyttäjiä ja tässä kokouksessa 12. toukokuuta 2003 sovittiin ryhmän toimivan ainakin alkuun Linux-Aktivaattorin alaprojektina. Työnimeksi tuli Turkuuse.

Ryhmä kasvoi ja aktivoitui niin nopeasti, että jo kolmannessa kokoontumisessa, 26. kesäkuuta, projektimuoto todettiin liian suppeaksi ja siitä muodostettiin työryhmä. Työryhmämuotoisena ryhmä valitsi joukostaan työryhmän vastaavan, joka ryhtyi ohjaamaan ryhmän toimintaa, Tero Kuuselan. Kokouksessaan 28. elokuuta ryhmä valitsi itselleen logon ja nimekseen Turuxi.

Toiminta käynnistyy

Turuxi alkoi varsin pian järjestää säännöllisiä tapaamisia. Ensimmäiset tapaamiset olivat varsin virallisia muodonhakukokouksia, mutta esitykset kokousten aikana ilmestyivät ennen pitkää kuvaan. Ensimmäinen esitys pidettiin 31. heinäkuuta 2003 olleessa kokouksessa.

Viralliset kokoukset haluttiin kuitenkin irrottaa vapaamuotoisemmista tapaamisista. Yhdistelmiä ehdittiinkin pitää vain kahdesti, kunnes 19. syyskuuta pidettiin jo ensimmäinen puhdas tapaaminen. Vuoden 2003 tavoitteemme oli aloittaa kuukausittaiset kokoontumiset avoimen lähdekoodin järjestelmien käyttäjille ja niistä kiinnostuneille. Tämä tavoite saavutettiin nopeasti.

Turuxi ei myöskään kauaa aikaillut ennen kuin järjesti ensimmäisen tapahtumansa. Debian täytti 10 vuotta 16. elokuuta ja tämä tarjosi loistavan mahdollisuuden päästä järjestelytehtäviin. Itse asiassa kaikki alkoi yhdestä ohimennen heitetystä kommentista Turuxin kokouksessa, jonka jälkeen nopealla aikataululla varattiin tila ja käynnistettiin ilmoittautumisten vastaanottaminen. :-) Monilla oli pudota silmät päästä, kun Debian Weekly News listasi syntymäpäiväjärjestelymme ennakkoarvioissa maailman kymmenen suurimman joukkoon!

Kiitäen eteenpäin

Jo vuoden 2003 syksyllä, 22. marraskuuta, Turuxi järjesti ensimmäisen isohkon tapahtumansa, Agurin. Uskomattoman lyhyellä valmisteluajalla onnistuttiin Nuorisokeskus Palatsi täyttämään henkilökunnan suosiollisella avustuksella avoimen lähdekoodin esittelypäivällä. Agurin sivuilta, http://www.aguri.info/ (ei toiminnassa), löytyy raportti tapahtuman valmisteluista ja kulusta.

Tähän ei kuitenkaan jääty. Kuukausittaiset tapaamiset jatkuivat ja uudet ihmiset paikalla olivat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Sähköpostilistan tilaajamäärä kasvoi tasaista tahtia, vaikka liikenne saattoi ajoittain ollakin aika vaisua.

Ja melkein heti Agurin jälkeen alettiin suunnitella seuraavaa tapahtumaa. :-) Suomen Debian-kehittäjät olivat kaivanneet mahdollisuutta kokoontua yhteen jonkin heille mielenkiintoisen aiheen parissa ja Turuxi tarjosi mielellään tilat tarkoitukseen. Lopputuloksena syntyi Python Sprint, joka pidettiin 27.-28. maaliskuuta 2004. Tapahtumasta on luettavissa myös raportti.

Vuodelle 2004 suunniteltiin myös tapahtumaa syksyksi. Nuorisokeskus Palatsi oli kaivannut meiltä apua LAN-tapahtuman järjestämisessä, jota tähän ajankohtaan alettiin suunnitella. Palatsin jouduttua muuttamaan omia suunnitelmiaan LAN peruuntui vuodelta 2004 ja siirrettiin seuraavan vuoden syksyksi suunnitellun Turuxin päätapahtuman yhteyteen.

Vuoden 2005 päätapahtuma, Avoimien ohjelmien päivä 2005, järjestettiinkin lopulta keväällä, jotta vältettäisiin päällekkäisyys FLUG:in Linux-esittelypäivän kanssa. Ajankohdasta ja tapahtuman nimestä päätettiin samalla tehdä pysyviä. AOP 2005 järjestettiin lopulta yhteistyössä FLUG:in kanssa. Paikkana oli jälleen Palatsi, mutta tapahtuma oli selkeästi Aguria isompi, mm. päivän aikana kulki rinnakkain kaksi luentosarjaa. Kävijöitä saatiin houkuteltua tasan sata, mikä oli Turuxin tapahtumissa uusi ennätys.

Feeniks

AOP 2005 vaikutti menestykseltä, mutta sen hinta oli kova. Aktiivit olivat uhranneet paljon tapahtuman onnistumiseksi ja polttaneet itsensä loppuun, osa viimeistään järjestäessään myös DebConf5:ttä saman vuoden kesällä. Osa muutti samaan aikaan pois Turun alueelta. Kuukausitapaamisiin ei saatu esityksiä, kävijämäärät laskivat ja tapaamisia peruttiin kun paikalle ei tullut kuin vetäjä. Keskustelulistallekin tuli lähinnä roskapostia.

Pelastajaksi nousivat – kuinkas muutenkaan – uudet ihmiset. Jo vuoden 2005 loppupuolella alkoi uusia säännöllisiä aktiiveja ilmaantua tapaamisiin ja pieni kipinä alkoi kiiltää Turuxin tuhkassa. 2006 alussa toiminta vielä takelteli, mutta kipinä sai hieman lisäpotkua tammikuussa järjestetystä työpajasta, jossa uudistettiin Turuxin www-sivuja. Myös Avoimien ohjelmien päivä saatiin vaikeuksien jälkeen kasaan, mutta huomattavasti pienemmässä mittakaavassa – yksi esittelypöytä ja muutama turuxilainen kauppakeskus Forumissa. Toisaalta varsin masentavasti viimeiseen tapaamiseen muuttoa valmistelleessa Nuorisokeskus Palatsissa, pitkäaikaisessa yhteistyökumppanissamme, ei ilmaantunut kuin yksi osallistuja – tapaamisen vetäjä. Tämä oli kuitenkin toistaiseksi viimeinen väen puutteen vuoksi peruttu tapaaminen.

Kuukausitapaamisten siirtyminen TYY:n Turku-saliin ja tiistai-iltaan nimittäin puhalsi lisää happea hiipuvaan kipinään. Väkimäärä ja innostus alkoi taas kasvaa. Uusia vakionaamoja tuli jälleen mukaan. Kesällä 2006 järjestettyyn ensimmäiseen ulkotapaamiseen, jonka ohjelma oli liikunnallinen, ilmestyi 13 osanottajaa ja palaute oli positiivista. Kipinästä oli syntynyt liekki.

Syksyn 2006 aikana tapaamisten kävijämäärä vakiintui n. 10 henkilöön. Esitysten puutekaan ei ole karkottanut ihmisiä ja vuoden 2007 alussa tarjottiin ensi kertaa kahvia ja pullaakin tapaamiseen saapuville (jos jouluisia nyyttikestejä ei huomioida). Tämäkin osallistujien omasta ajatuksesta varsin pikaisesti järjestettynä. Toiminta oli taas saanut tulta alleen.

Hieman arastellen Turuxin vetovastuussa alusta saakka toiminut Tero nosti AOP 2007:n keskusteluun. Siinä olisi todellinen näytön paikka viriävälle roihulle. Ja tätä kirjoitettaessa näyttääkin lupaavalta – AOP 2007 tullaan järjestämään 19.05.2007 erinomaisessa paikassa, Turun uudessa pääkirjastorakennuksessa, ja valmistelut ovat hyvässä vauhdissa.

Silloin roihahtaa ja Feeniks nousee kaikessa loistossaan!

Luokat: